Interactief betekent dat je met één actie zowel verzender als ontvanger bent van informatie. Dat maakt een interactief spel dan ook anders dan andere spellen. Je bent namelijk niet afhankelijk van het spel, de spelleider, de teams of de spelers om door te spelen. Zo kan jij of je team helemaal los gaan!
Bij spelen denken we vaak aan kinderen, maar laten we eerlijk toe geven, volwassenen vinden het net zo leuk. Interactief spelen wordt steeds meer gebruikt door dat er steeds meer mogelijkheden zijn met de nieuwste technieken. Het zorgt ervoor dat je sneller kan spelen. Ideaal om afleiding te weerstaan. Niemand heeft zin om te wachten op een volgende vraag of een volgende zet. Twee woorden, negen letters, DUURT LANG!
Escaperooms zijn ook een vorm van interactief spelen. Je lost puzzels op en zoekt naar codes om het slot van de deur open te maken zonder dat je informatie nodig hebt van een spelleider. Iedere keer als je informatie verzend, door bijvoorbeeld een code in te voeren, krijg je direct een reactie of het goed of fout is. Het enige nadeel van deze vorm van interactief spelen is, dat je moet doorspelen want de tijd tikt. Laatst had ik zelf een Escape Room spel voor thuis, waar we 1,5 uur mee bezig waren, dat was te lang en te intensief.
Interactie zorgt er voor dat je ook echt samen gaat spelen. Je leert elkaar nog veel beter kennen omdat je om moet gaan met teleurstellingen, spelers die fouten maken of spelers die verrassen. Zo kan jij net dat ene antwoord geven waarbij je direct ziet dat die het verschil maakt voor je team. En kan je direct zien hoe je scoort ten opzichte van de tegenstanders. Gegarandeerd dopamine!
Daarnaast leent interactief spelen zich heel goed om te leren. Dat komt door motivatie. Een spel is toch meer een uitdaging dan iets uitgelegd te krijgen. Als je het spel slim inzet dan kunnen de spelers of teams ontzettend snel leren zonder dat jij er veel energie in hoeft te steken. Het spel doet namelijk zijn werk als de speler of het team informatie verzend. Het werkt, kijk naar onze spelvoorbeelden onder Educatief Spel.
Bij The Pub Games spelen we ook interactief maar niet in één keer achter elkaar door zoals bij een escaperoom. Iedere spelronde krijg je een opdracht van de spelleider waarbij je 6 tot 10 minuten de tijd hebt om deze zo goed mogelijk te voltooien. Alle antwoorden die de speler of het team invult, komt er direct reactie op de smartphone. Na iedere de spelronde kan je samen beslissen om een praat-, borrel- of plaspauze te houden. Om nog weer extra interactie te creëren, is er een live scorebord, hoe je tijdens de spelronde ziet hoe je scoort ten opzichte van de andere teams. Wanneer kom jij interactief spelen?