Een interactief spel spelen met een groep is leuk, maar hoe hou je het voor iedere speler leuk tot het laatste moment? De duur van het spel speelt daar een belangrijke rol in. De keuze die je daarin maakt hangt af van het doel van je evenement. Er zijn genoeg mogelijkheden om het spel passend naar je evenement te maken.
Een partij vroeg ons een keer om na het diner een interactief spel voor teambuilding te organiseren. Ze vonden ons spel namelijk zo leuk! Bleek achteraf dat ze al om 09.00 begonnen waren met een overvolle teamdag. Op het moment dat ik aan kwam was de energie laag, ze hebben nog leuk gespeeld maar een andere keer of eerder op de dag was beter geweest.
De speeltijd hangt ook van de inhoud van het spel af. Moet je tegelijk spelen of juist wachten, moet je je concentreren of is er ook ruimte om tijdens het spel samen te lachen. Zelf kan je soms heel enthousiast zijn over een bepaald spel, maar als niet iedereen in de groep enthousiast is, dan is er een grote kans dat je over het hoogtepunt heen gaat. Mensen gaan iets anders doen tijdens het spelen en gaan bijvoorbeeld proberen om te saboteren.
De makers van een escaperoom hebben daar heel goed over nagedacht door er een speeltijd van 1 uur aan te geven. Je bent geconcentreerd bezig, geen tijd voor pauze en met een goede spanningsboog is 1 uur speeltijd perfect. Bij een pubquiz is er meer ruimte voor ontspanning en gezelligheid, daardoor is 2 uur speeltijd prima haalbaar.
Zelf hebben wij een bewuste keuze gemaakt in de speeltijd in onze verschillende spellen. Zo heeft ons digitale spel een speeltijd van 30 minuten. De interactie is minder tussen het volledig digitale spel en de groep en daardoor stopt het spel op het hoogtepunt. De speeltijd van de speldoos is 1 uur tot 1 uur 30 minuten, de fysieke spelrondes zorgen dat teams onderling veel interactie hebben. Dat houdt de spelers energiek! Het spel met presentator passen we aan het doel aan, met een maximale speeltijd van 2 uur!